Atelier

Mijn atelier is een creatieve werkplaats waar beelden en figuren ontstaan. Ik maak eigen producten en werk in opdracht.

Atelier, Overige

Kunstproject met lokale wol. Community based project

Verbinding doormiddel van een creatief project voor en met het dorp.

Er waren schapen... stond vroeger op het leesplankje (1900)

Nu staat het op de muur in de hal van de oude basisschool aan de Oerdijk. Nu staan we weer op een punt waarbij er een nieuwe basisschool op een nieuwe plek in het dorp komt. Naar aanleiding van deze woorden is het idee ontstaan om een kunstwerk te maken. Het kunstwerk wordt een “verbinding” waar vele handen aan werken.

Handen die creëren en het laten ontstaan van vormen, producten en voorwerpen. Het plezier van het maken!
Materiaal
  • Schapenwol van schapen die gelopen hebben in of vlakbij Lettele.
  • De vachten zijn inmiddels gebracht door een lokale boer.

De makers
  • Mensen van alle leeftijden die een verbinding hebben met Lettele.
  • Een kunstwerk gemaakt met alle generaties in het dorp.
  • Iedereen kan een bijdrage leveren. In de vorm van individuen, verenigingen, groepen, buurten etc.

Techniek
  • Nat en droog vilten van de gekaarde schapenwol.

Vorm
  • Bollen, strengen en cirkels vilten van schapenwol.
  • De gevilte bollen en strengen worden uiteindelijk gemaakt tot een kunstwerk waar de gevilte schakels de verbinding zijn. Alle onderdelen worden met elkaar verbonden tot 1 kunstwerk.

Educatie
  • De meesten schapen worden geschoren, een schapenvacht kun je wassen, kaarden en dan vilten.
  • De meeste schapenvachten worden vernietigd.
  • Bewust zijn wat je kan met schapenwol.
  • Sociale verbinding tussen verschillende generaties en personen.
  • Samen creëren.

Mijn eigen inbreng
  • Zorgen voor gewassen schapenwol.
  • De techniek van het kaarden van de wol voordat je kan gaan vilten.
  • Uitleggen van de techniek van het vilten
  • Het geven van de vilt workshops op diverse locaties in om Lettele
  • Zorgen voor zeep en materiaal voor het natvilten en de naalden voor het droog vilten
  • Het uiteindelijke kunstwerk maken door de lossen onderdelen te verbinden. “Iets in de vorm van een waterval” met gevilte schakels en bollen.

Waar komt het definitieve kunstwerk, wat gaat ermee gebeuren uiteindelijk?
  • Oude school aan de Oerdijk?
  • Hangt in het speelbos buiten?
  • Na het tentoonstellen wordt het in stukjes opgedeeld krijgt iedere inwoner er weer een stukje van het kunstwerk in de vorm van…?
  • Nieuwe school?
Er waren schapen...
stond vroeger op het leesplankje.

info@josepraat.nl 06-18209307

https://www.dekrachtvansalland.nl/

https://lettele.nl/

https://www.deventer.nl/plattelandsprojecten

Kunstproject met lokale wol Meer lezen »

Kunstproject met lokale wol

Atelier

Van ruwe wol naar

bodywarmer vilten

Bodywarmer en Sjaals vilten

De wol van deze producten is afkomstig van een kudde schapen die het duurzame onderhoud doet van een een gebied bij Terneuzen. De herder van deze Rijnlamschapen gaat met pensioen. Voor hem werd een passend afscheidscadeau gezocht. Als Textiel met een Ziel kreeg ik deze vraag voorgelegd en na enig brainstormen kwamen we op het idee om van de wol een bodywarmer en een aantal sjaals te vilten. Het wassen van de ruwe wol, het kaarden en tenslotte het vilten en afmaken van de bodywarmer is allemaal handwerk. In dit soort projecten kan ik mijn liefde en aandacht kwijt. Ieder item is uniek en met veel zorg tot stand gekomen. Lees het verhaal over het wassen van de wol in deze blog. Het vilten heb ik in deze blog beschreven.

sjaal vilten
Uniek met liefde gemaakt

Sjaal en bodywarmer vilten Meer lezen »

Sjaal en bodywarmer vilten

Atelier

Van ruwe schapenwol naar…

Het vilten

Voordat je kan beginnen met het vilten ga je de wol “kaarden”. Met de kaarden zorg je ervoor dat alle wol vezels in dezelfde richting wijzen. Na het kaarden kun je starten met het vilten. Wat heb je nodig voor het natvilten?

Je vilt op een ondergrond van bubbelplastic of een rietenmat. De maat van het bubbelplastic is aan de beide uiteinde ongeveer 40cm groter. Je legt plukken wol op de bubbelplastic. Het hangt van het soort wol af hoe dun, zwaar en stevig de lap gaat worden. Hoe meer lagen wol hoe dikker de vilten lap. Ik heb gebruik gemaakt van een dunnen katoenen stof (kaasdoek), om op de vilten, omdat ik graag een soepele lap wilde hebben. Na een laag wol op het bubbelplastic is er een dunne katoenenstof over de plukken wol heen gelegd. Vervolgens is er op de stof nog een laag van plukken wol gelegd. De richting van de plukken wol is afgewisseld zodat de wol vezels goed in elkaar kunnen grijpen, maar ook dat de vezels door de open geweven stof kunnen grijpen.

  • Olijfzeep ongeveer 10gram op 500/750ml warm water. Goed stevig roeren (met een klopper), laten staan voor een paar minuten en dan nog een keer stevig door roeren. Giet dit mengsel in een plantenspuit. De olijfzeep die gebruikt is komt bij de zijdewinkel vandaan en is ecologisch.

Maak de wol nat met de plantenspuit. De uiteinde van het bubbelplastic sla je voorzichtig over de wol. Vervolgens rol je het bubbelplastic stevig op. Rol er een handdoek omheen en begin met rollen. Dit doe je met een lichte druk uit te oefenen op de rol . Na ongeveer 5 minuten rol je de bubbelplastic open en ga je voorzichtig kijken hoe je werkstuk er uit ziet. Je kunt stukjes wol verplaatsen door te schuiven, til de wol niet op dan onderbreek je het vilt proces.

Vervolgens rol je het weer op en ga veder met het vilten. Rollen en kneden, steeds met iets meer druk. Na een minuut of 7 á 10 ga je weer kijken. Let op wissel van kant bij het oprollen. Beide kanten moeten gevilt worden. Hoe langer je vilt, hoe compacter en kleiner de lap wordt.

Het vilt proces

Bodywarmer vilten

Ik ben gestart met het maken van een proeflap van vilt. De wol die gebruikt is komt van het Rijnlamschaap de vraag was of ik daar iets mee kon maken. De wol van het Rijnlamschaap is zeer wisselend in vezelstructuur, dat zie je terug bij het vilten. Hoe zie je dat terug? Sommige stukken zijn heel dik andere heel dun gevilt, daarbij vilt de ene pluk makkelijker dan de andere pluk. In de proeflap kwam ik uit op 30% krimp. Vervolgens heb ik patroon getekend 30% groter dan de maat. Deze heb ik van dunnen stof gemaakt, omdat de vilten lap anders veel te stug en te zwaar wordt voor een bodywarmer. Je kunt ook heel goed op zijde vilten dit is o.a .verkrijgbaar bij de zijdewinkel.

Bodywarmer vilten

De afwerking van de bodywarmer bij de schoudernaden en de randen is gedaan met droogvilten. Bij het droogvilten gebruik je een speciale naald. Je kunt een lap met de techniek van het droogvilten altijd bij werken. Voor het draag comfort zijn er splitten aan de zijkanten bodywarmer geknipt. De sluiting is gemaakt van een reststuk leer, vastgezet met de naaimachine.

De bodywarmer heb ik zoveel mogelijk uit één stuk gevilt. De keus hiervoor is dat ik graag beide voorpanden ongeveer van dezelfde dikte wilde hebben en daarnaast heb je te maken met krimp tijdens het vilten. De vacht van het Rijnlamschaap, heeft verschillende kwaliteiten vezels en op deze manier is het is stevig gelijkmatig product. De olijfzeep komt bij de zijdewinkel vandaan. Waar je ook zijde kan kopen om op te vilten. https://www.zijdewinkel.nl/

Vilten Meer lezen »

Vilten

Atelier
Eén ruwe vacht Rijnlamschaap

Van ruwe schapen wol naar…

Voor een opdracht werd de vraag gesteld of ik iets kon maken van de vacht van een Rijnlamschaap. Een Rijnlamschaap is een kruising van 2 schapenrassen. Dat zie je terug in de wol. Er zijn korte, lange en zeer sterk kroezende wol vezels in één vacht. De eerste stap voor mij was het wassen van de ruwe wol.

Voor het wassen van de wol haal je met de hand de ergste vervuiling eruit, poep, stro, gras en dergelijke. Als het ergste vuil eruit is, zet je de vacht in water met soda. Zorg dat het water dezelfde temperatuur heeft als de wol.

  • 100gram soda per kilo wol. Soda oplossen is een aparte emmer met lauw water.
  • Laat de wol een nacht staan in het sodawater.
  • Centrifugeer de wol.
  • Spoel de wol met water.
  • Zet de wol voor 3 uur in een ecologisch wol fijnwasmiddel.
  • Spoel het fijn wasmiddel uit de wol met water.
  • Laat de wol drogen op een rek.

Ruwe wol een nacht in het sodawater

Vieze water

Centrifugeren

wol spoelen in water

Ecologisch wol fijnwasmiddel

Gewassen wol

Wol kaarden

Er zijn diverse manieren om wol te wassen. Zie de verschillende mogelijkheden in de volgende links https://kaarderijwollust.nl/ https://moeskersmoestuin.blogspot.com/2018/05/wol-verwerken-stap-1.html

In het volgende blog lees je meer over het atelier project.

Van ruwe schapenwol naar… Meer lezen »

Van ruwe schapenwol naar…

Geluksbrengers
Atelier

Gnoompjes

Voor de leuk heb ik uitgezocht waar deze kabouters vandaan komen. Een gnoom beschermde vroeger de boerenbevolking tegen ongelukken. Ze kunnen geluk-brengen en worden beschouwd als elfen die fortuin, liefde en gezondheid kunnen brengen. (Oh ja eigenlijk hebben ze geen ogen, deze wel.) Alle materialen zijn hergebruik, recycle handgemaakt, patroon zelf getekend. Verkrijgbaar in mijn Atelier. Zie contact

Gnoompjes Meer lezen »

Gnoompjes

Atelier
Zorgenvreter
Hoi, ik ben een zorgenvriendje (sorgenfresser, worry eater), ik vreet jouw zorg op. Daar ben ik dol op. Je kan mij me al je zorgen toevertrouwen: als je bang bent, problemen hebt, niet kan slapen of het lastig vindt om er over te praten, eigenlijk alle zorgen waar je over gaat piekeren. Teken of schrijf je zorgen op. Stop ze in mijn mond en doe de rits dicht.
Dit zachte vriendelijke, knuffelbare monster biedt vertrouwen en geruststelling.

Deze zachte unieke knuffelbare monsters, zorgen vriendjes, worden met veel liefde en aandacht gemaakt in mijn Atelier. “Wachtend op een plek waar ze hun honger kunnen stillen”.

Wil je meer informatie kijk op de website of stuur een mail naar info@textielmeteenziel.nl

Worry eater Meer lezen »

Worry eater

Scroll naar boven