Workshop boetseren

Kneden, voelen, en ontdekken met klei, wat komt er uit jouw handen? Een draak, hond of een kommetje? Laat je verrassen en ontdek de vele mogelijkheden van klei!

In de kerstvakantie wordt er op maandag 4 januari van 14.00-15.30 een workshop boetseren aangeboden voor kinderen van de basisschool leeftijd. Er wordt gewerkt met echte boetseerklei. “Ontdekken en begrijpen met je handen”.

Er is plaats voor 4 kinderen. Tarief is €12,50. Aanmelden bij José Praat, 06-18209307 of info@josepraat.nl

Vakantie naai-3-daagse voor tieners.

‘Het plezier van het maken!’ Op maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 januari 2023 wordt er een workshop van 3 ochtenden gegeven voor tieners. Op deze ochtenden kun je leuk aan de slag gaan met je eigen naaiproject.

Iedereen is welkom, tijdens van beginners tot gevorderden.

 • Beginners leren eerst de naaimachine kennen en gaan dan verder aan één of meerdere van de voorbeeld projecten: je eigen (gepimpte) tas, kussenhoes, ritsetui, borduren op de gewone naaimachine
 • Gevorderden kunnen werken aan een flare-broek zonder zakken, of een sweater / hoodie, of een eigen project.

Voor wie?

De naai-3-daagse is geschikt voor zowel de beginners als de gevorderden. De details van het project bespreken we afhankelijk van de ervaring. Kinderen en tieners kunnen meedoen van 8 tot 16 jaar.

Let op: Ik raad kinderen aan een haalbaar project te kiezen, afhankelijk van de ervaring met naaien. Daarin zal ik adviseren als het nodig is. Ontspannen bezig zijn is het uitgangspunt. Na 3 ochtenden zijn de projecten afgerond. Mocht dit anders lopen dan overleggen we na deze naai-3-daagse. Het komt nu eenmaal voor dat niet alles volgens plan verloopt als je aan een naaiproject bezig bent.

Praktisch
 • Waar : de basisschool van Lettele Sancta Maria. Naaimachines zijn aanwezig.
 • Tarief : 3 ochtenden €45,- , dit is exclusief stof als je een flare broek of hoodie of iets dergelijks wilt maken.

Aanmelden
 • kan via mobiel whatsapp /signal/ sms 06-18209307 bij José Praat
 • e-mail info@textielmeteenziel.nl
 • DM instagram (Textiel met een Ziel)
“Ware stilte is niet zonder geluiden, maar zonder gedachtes”

Wil jij rust in je hoofd en lichaam?

Ontspannen…

In deze workshop maak je kennis met verschillende
manieren / technieken om te ontspannen.
Deze kun je op een eenvoudige manier door de dag heen, 24/7, toepassen.
Je bent er niet veel tijd aan kwijt. Een paar minuten. Het heeft te maken met “aandacht”, “mind-set”.

Inhoud workshop

 • Theoretische achtergrond en informatie, om te begrijpen hoe het werkt.
 • Eenvoudige oefeningen, vanuit de Quantum Touch (www.qtouch.nl)
 • Oefeningen om bij “jezelf” te blijven, in je eigen innerlijke unieke kracht.
 • De wisselwerking op verschillende energieniveaus: emotioneel (gevoel), fysiek (lichaam), mentaal (denken), geest (=ziel, unieke “zelf” genoemd)
 • Touch for health / kinesiologie
 • Energie laten stromen, door je handen en lichaam. (o.a Jin Shin Jyutsu)

Doel van de workshop

 • Je kunt de technieken toepassen bij jezelf en bij anderen. Je neemt het mee, je hebt het altijd bij je!
 • Ga ervaren wat en hoe “energie” werkt op een positieve manier.
 • Rust in je hoofd, ontspannen van het lichaam. Daardoor voel je je beter.
 • In je eigen unieke kracht staan.
 • Kennis maken en toepassen van een holistische werkwijze.

De workshop bestaat uit 4 bijeenkomsten, vier weken achter elkaar op dinsdagavond. Data 10, 17, 24 en 31 januari 2023 19.30-21.30.
Daarna is er 2X een terugkom moment, en wel op 14/2 en 7/3. Deze terugkom moment zorgen ervoor dat je de technieken bijhoudt en bieden mogelijkheid voor uitwisseling van ervaringen. Deze avonden zijn geheel vrijblijvend. Investering €130,-

Groepsgrootte is maximaal 8 mensen, de avonden vinden plaats op dinsdagavond in de basisschool Sancta Maria in Lettele.

Meer info@josepraat.nl 06-18209307

Duurzame workshop met oude (spijker) broeken.

Neem je oude (spijker) broek mee naar deze workshop en maak op een creatieve wijze van een oude broekspijp een tas. Je gaat op een speelse creatieve manier aan de slag met draad en naald. Je kunt kiezen uit verschillende soorten stof, knopen, bandjes en gebruik maken van een naaimachine. ‘Het plezier van het maken!’ is het uitgangspunt.

Zo kun je bijvoorbeeld van een reep stof een bloem maken. Of door de stof expres te laten rafelen veren maken. Wie weet kom je wel op andere ideeën. Alle materialen zijn duurzaam, zoals oude kleding, of snijafval. Ga jij ontdekken wat je kunt maken met materiaal dat anders weg werd gegooid?

Een weetje: Kleding / textiel is, na aardolie, de meest vervuilende industrie op aarde. Dat komt omdat er veel te veel kleding wordt gemaakt. Daarnaast is kleding een wegwerpartikel geworden. Wil je iets kleins bijdragen aan het milieu? Koop minder kleding en als je kleding koopt ga dan voor tweedehands. Of ontdek hoe jij je kleding kan op-pimpen. Meer weten over de de vervuiling van de mode industrie? Zie deze link duur goed.

Voor wie is deze workshop? Kinderen in de leeftijd van de basisschool groep 4 tot 8, tieners en volwassenen.

Tekenen kun je leren, het is een vaardigheid.

Jonge kinderen tekenen eigenlijk alles. Kleuters zullen niet snel zeggen dat ze iets niet kunnen tekenen. Het lijkt erop dat de tekenvaardigheid zich tot een jaar of 10 ontwikkeld en dat het daarna stopt. Veel volwassenen tekenen nog op een kinderlijke manier.

De tekenkunst van kinderen staat in verband met de ontwikkeling van de hersenen. In de eerste kinderjaren zijn beide hersenhelften nog niet gespecialiseerd. De hersenhelften gaan geleidelijk al meer met elkaar samen werken. Rond het 10 jaar is dit voltooid. Een kind ervaart in die periode bij het tekenen voortdurend conflicten.

Kinderen van ongeveer 10 jaar worden steeds zelfstandiger en zelfbewuster. Het magisch denken is over en ze gaan de wereld onderzoeken. Ze willen weten hoe dingen in elkaar zitten. Wat tekenen betreft willen ze dingen weergeven zoals ze er in het echt uitzien. Ze tekenen hun lievelingsonderwerpen elke keer weer. Ze proberen de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Als de tekening er niet “echt” uit ziet vinden ze de tekening mislukt. Als een tekening vaak “mislukt” stoppen veel kinderen met tekenen.

Kinderen van die leeftijd hebben veel zelf kritiek. “Het is stom, lelijk, ik kan het niet.” Opmerkingen van ouders of leraren over de gemaakte tekeningen maakt dat kritische kinderen nog kritischer kijken naar hun tekeningen kijken en ze kunnen uiteindelijke stoppen met tekenen. De zelf kritiek komt van het linkerhersenhelft. De linkerhersenhelft zet al haar symbolen in. Ziet de tekening er daardoor kinderlijk uit dan komt ze vervolgens met denigrerende opmerkingen.

Degene die doorgaan met tekenen hebben een manier gevonden om wel in de rechter hersenhelft te komen en te blijven. Sommige mensen vinden dit spontaan maar je kunt die vaardigheden ook aanleren. We leren kinderen tenslotte ook lezen en rekenen.

Om in de rechterhersenhelft te komen en te blijven is: Stil zijn / niet praten een belangrijke voorwaarde. Het zijn vaak rustige en stille kinderen die goed kunnen tekenen. (Zonder gelijk met meditaties en new-age muziekjes te beginnen is “niet praten” een manier om in de rechterhersenhelft te komen.

Sommige mensen vinden het eng om in de rechterhersenhelft te zitten. Het tijdloze gevoel geeft ze het idee dat ze de controle verliezen. Op het moment dat we praten zitten we alweer in de linkerhersenhelft.

Het lukt tegenwoordig niet zo makkelijk om stil te zijn. We zijn druk met van alles en nog wat en daarnaast is er veel afleiding. Door o.a muziek en beeldend werk kunnen we weer in contact komen met de stilte en rust in ons zelf. Als we weer in contact staan met die stilte en rust kunnen we de dagelijkse stress / druk / spanning makkelijker hanteren.

Bron Mona Brookes , Betty Edwards

Ware stilte is niet zonder geluiden, maar zonder gedachten.

Van ruwe wol naar

bodywarmer vilten

Bodywarmer en Sjaals vilten

De wol van deze producten is afkomstig van een kudde schapen die het duurzame onderhoud doet van een een gebied bij Terneuzen. De herder van deze Rijnlamschapen gaat met pensioen. Voor hem werd een passend afscheidscadeau gezocht. Als Textiel met een Ziel kreeg ik deze vraag voorgelegd en na enig brainstormen kwamen we op het idee om van de wol een bodywarmer en een aantal sjaals te vilten. Het wassen van de ruwe wol, het kaarden en tenslotte het vilten en afmaken van de bodywarmer is allemaal handwerk. In dit soort projecten kan ik mijn liefde en aandacht kwijt. Ieder item is uniek en met veel zorg tot stand gekomen. Lees het verhaal over het wassen van de wol in deze blog. Het vilten heb ik in deze blog beschreven.

sjaal vilten

Van ruwe schapenwol naar…

Het vilten

Voordat je kan beginnen met het vilten ga je de wol “kaarden”. Met de kaarden zorg je ervoor dat alle wol vezels in dezelfde richting wijzen. Na het kaarden kun je starten met het vilten. Wat heb je nodig voor het natvilten?

Je vilt op een ondergrond van bubbelplastic of een rietenmat. De maat van het bubbelplastic is aan de beide uiteinde ongeveer 40cm groter. Je legt plukken wol op de bubbelplastic. Het hangt van het soort wol af hoe dun, zwaar en stevig de lap gaat worden. Hoe meer lagen wol hoe dikker de vilten lap. Ik heb gebruik gemaakt van een dunnen katoenen stof (kaasdoek), om op de vilten, omdat ik graag een soepele lap wilde hebben. Na een laag wol op het bubbelplastic is er een dunne katoenenstof over de plukken wol heen gelegd. Vervolgens is er op de stof nog een laag van plukken wol gelegd. De richting van de plukken wol is afgewisseld zodat de wol vezels goed in elkaar kunnen grijpen, maar ook dat de vezels door de open geweven stof kunnen grijpen.

 • Olijfzeep ongeveer 10gram op 500/750ml warm water. Goed stevig roeren (met een klopper), laten staan voor een paar minuten en dan nog een keer stevig door roeren. Giet dit mengsel in een plantenspuit. De olijfzeep die gebruikt is komt bij de zijdewinkel vandaan en is ecologisch.

Maak de wol nat met de plantenspuit. De uiteinde van het bubbelplastic sla je voorzichtig over de wol. Vervolgens rol je het bubbelplastic stevig op. Rol er een handdoek omheen en begin met rollen. Dit doe je met een lichte druk uit te oefenen op de rol . Na ongeveer 5 minuten rol je de bubbelplastic open en ga je voorzichtig kijken hoe je werkstuk er uit ziet. Je kunt stukjes wol verplaatsen door te schuiven, til de wol niet op dan onderbreek je het vilt proces.

Vervolgens rol je het weer op en ga veder met het vilten. Rollen en kneden, steeds met iets meer druk. Na een minuut of 7 á 10 ga je weer kijken. Let op wissel van kant bij het oprollen. Beide kanten moeten gevilt worden. Hoe langer je vilt, hoe compacter en kleiner de lap wordt.

Het vilt proces

Bodywarmer vilten

Ik ben gestart met het maken van een proeflap van vilt. De wol die gebruikt is komt van het Rijnlamschaap de vraag was of ik daar iets mee kon maken. De wol van het Rijnlamschaap is zeer wisselend in vezelstructuur, dat zie je terug bij het vilten. Hoe zie je dat terug? Sommige stukken zijn heel dik andere heel dun gevilt, daarbij vilt de ene pluk makkelijker dan de andere pluk. In de proeflap kwam ik uit op 30% krimp. Vervolgens heb ik patroon getekend 30% groter dan de maat. Deze heb ik van dunnen stof gemaakt, omdat de vilten lap anders veel te stug en te zwaar wordt voor een bodywarmer. Je kunt ook heel goed op zijde vilten dit is o.a .verkrijgbaar bij de zijdewinkel.

Bodywarmer vilten

De afwerking van de bodywarmer bij de schoudernaden en de randen is gedaan met droogvilten. Bij het droogvilten gebruik je een speciale naald. Je kunt een lap met de techniek van het droogvilten altijd bij werken. Voor het draag comfort zijn er splitten aan de zijkanten bodywarmer geknipt. De sluiting is gemaakt van een reststuk leer, vastgezet met de naaimachine.

De bodywarmer heb ik zoveel mogelijk uit één stuk gevilt. De keus hiervoor is dat ik graag beide voorpanden ongeveer van dezelfde dikte wilde hebben en daarnaast heb je te maken met krimp tijdens het vilten. De vacht van het Rijnlamschaap, heeft verschillende kwaliteiten vezels en op deze manier is het is stevig gelijkmatig product. De olijfzeep komt bij de zijdewinkel vandaan. Waar je ook zijde kan kopen om op te vilten. https://www.zijdewinkel.nl/

Eén ruwe vacht Rijnlamschaap

Van ruwe schapen wol naar…

Voor een opdracht werd de vraag gesteld of ik iets kon maken van de vacht van een Rijnlamschaap. Een Rijnlamschaap is een kruising van 2 schapenrassen. Dat zie je terug in de wol. Er zijn korte, lange en zeer sterk kroezende wol vezels in één vacht. De eerste stap voor mij was het wassen van de ruwe wol.

Voor het wassen van de wol haal je met de hand de ergste vervuiling eruit, poep, stro, gras en dergelijke. Als het ergste vuil eruit is, zet je de vacht in water met soda. Zorg dat het water dezelfde temperatuur heeft als de wol.

 • 100gram soda per kilo wol. Soda oplossen is een aparte emmer met lauw water.
 • Laat de wol een nacht staan in het sodawater.
 • Centrifugeer de wol.
 • Spoel de wol met water.
 • Zet de wol voor 3 uur in een ecologisch wol fijnwasmiddel.
 • Spoel het fijn wasmiddel uit de wol met water.
 • Laat de wol drogen op een rek.

Ruwe wol een nacht in het sodawater

Vieze water

Centrifugeren

wol spoelen in water

Ecologisch wol fijnwasmiddel

Gewassen wol

Wol kaarden

Er zijn diverse manieren om wol te wassen. Zie de verschillende mogelijkheden in de volgende links https://kaarderijwollust.nl/ https://moeskersmoestuin.blogspot.com/2018/05/wol-verwerken-stap-1.html

In het volgende blog lees je meer over het atelier project.

Tekenworkshop voor kinderen

Informatie voor kinderen

“Creatief plezier op papier”. In deze workshop gaan we spelen met lijnen, vlakken, kleuren , tekenen, knippen, plakken en kijken. Een creatief avontuur met tekenen als uitgangspunt. We besteden aandacht aan verschillende technieken en vaardigheden. Vond jij tekenen eerst heel leuk en nu zeg je tegen jezelf, tekenen dat lukt niet meer zo goed, of wil je beter leren tekenen? Zit je op de basisschool? Dan is deze workshop misschien iets voor jou. Het plezier van het maken, daar begint het mee. Ga jij mee op creatief avontuur zodat je onder andere leert om (beter) te tekenen.

Informatie voor ouders / verzorgers

Mijn kennis en ervaring als docent in de beeldende vakken, neem ik mee in deze workshop. Ik heb er vertrouwen in dat iedereen kan tekenen, tot een behoorlijk niveau. (Het is het ontwikkelen van je rechterhersenhelft.) Kinderen leren dit zoveel sneller dan volwassen! Het tekenen geeft ontspanning, zelfvertrouwen en plezier van het maken, dat gun ik vele kinderen. Deze workshop is een eerst try-out om mijn eigen tekenmethode te testen met kinderen die op de basisschool zitten. Meer achtergrond informatie vind je in mijn blog “tekenen is een vaardigheid”. Inspiratie Mona Brookes, Betty Edwards,

De groep is vol met 4 deelnemers. Opgave kan via info@josepraat, of whatsapp 0618209307

Gnoompjes

Voor de leuk heb ik uitgezocht waar deze kabouters vandaan komen. Een gnoom beschermde vroeger de boerenbevolking tegen ongelukken. Ze kunnen geluk-brengen en worden beschouwd als elfen die fortuin, liefde en gezondheid kunnen brengen. (Oh ja eigenlijk hebben ze geen ogen, deze wel.) Alle materialen zijn hergebruik, recycle handgemaakt, patroon zelf getekend. Verkrijgbaar in mijn Atelier. Zie contact