Workshops

‘Het plezier van het maken!’

Naailes, Workshops

Voorjaarsvakantie naai-3-daagse

‘Het plezier van het maken!’ Op maandag 19, dinsdag 20 en woensdag 21 februari 2024 wordt er een workshop gegeven voor Tieners. Op deze 3 ochtenden kun je aan de gang met stof en de naaimachine.

Iedereen is welkom, van beginners tot gevorderden.

 • Beginners leren eerst de naaimachine gebruiken en gaan dan verder met één of meerdere van de voorbeeldprojecten: je eigen (up-cycle) tas, kussenhoes, rits-etui, borduren op de gewone naaimachine
 • Gevorderden kunnen werken aan een flare-broek zonder zakken, een sweater, hoodie of een eigen project
 • Overige wil je eigen kleding up-cyclen dan ben je natuurlijk ook welkom, als beginner en gevorderde
Voor wie?

De naai-3-daagse is geschikt voor zowel de beginner als de gevorderden. De details van een project bespreken we afhankelijk van de ervaring. Jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen meedoen.

Let op: Ik raad jongeren aan een haalbaar project te kiezen, afhankelijk van de ervaring met de naaimachine. Daarin zal ik adviseren als het nodig is. Ontspannen bezig zijn is het uitgangspunt. Na 3 ochtenden zijn de projecten afgerond. Mocht dit anders lopen dan kunnen we overleggen na deze naai-3-daagse. Het komt nu eenmaal voor dat niet alles volgens plan verloopt als je bezig bent aan een naaiproject.
Praktisch
 • Waar : Locatie is in de buurt van Lettele.
 • Tijd : 9.30-11.30
 • Wanneer: maandag, dinsdag en woensdagochtend 19, 20 en 21 februari
 • Naaimachine zijn aanwezig
 • Stof is aanwezig voor gebruik, dit zijn snij-restanten, duurzaam gebruik van materiaal.
 • Tarief : €65,-
Aanmelden
 • whatsapp/ sms bij José Praat 06-18209306
 • info@josepraat.nl
 • DM instagram TextielmeteenZiel

Voorjaarsvakantie naai-3-daagse Meer lezen »

Voorjaarsvakantie naai-3-daagse

Naailes, Workshops

Herfstvakantie naai-3-daagse

‘Het plezier van het maken!’ Op maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 oktober 2023 wordt er een workshop gegeven voor Tieners. Op deze 3 ochtenden kun je aan de gang met stof en de naaimachine.

Iedereen is welkom, van beginners tot gevorderden.

 • Beginners leren eerst de naaimachine gebruiken en gaan dan verder met één of meerdere van de voorbeeldprojecten: je eigen (up-cycle) tas, kussenhoes, rits-etui, borduren op de gewone naaimachine
 • Gevorderden kunnen werken aan een flare-broek zonder zakken, een sweater, hoodie of een eigen project
 • Overige wil je eigen kleding up-cyclen dan ben je natuurlijk ook welkom, als beginner en gevorderde
Voor wie?

De naai-3-daagse is geschikt voor zowel de beginner als de gevorderden. De details van een project bespreken we afhankelijk van de ervaring. Jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen meedoen.

Let op: Ik raad jongeren aan een haalbaar project te kiezen, afhankelijk van de ervaring met de naaimachine. Daarin zal ik adviseren als het nodig is. Ontspannen bezig zijn is het uitgangspunt. Na 3 ochtenden zijn de projecten afgerond. Mocht dit anders lopen dan kunnen we overleggen na deze naai-3-daagse. Het komt nu eenmaal voor dat niet alles volgens plan verloopt als je bezig bent aan een naaiproject.
Praktisch
 • Waar : De basisschool van Lettele, de Sancta Maria.
 • Tijd : 9.30-12.00
 • Wanneer: maandag, dinsdag en woensdagochtend, 23, 24 en 25 oktober 2023
 • Naaimachine zijn aanwezig
 • Stof is aanwezig voor gebruik, dit zijn snij-restanten, duurzaam gebruik van materiaal
 • Tarief :
Aanmelden
 • whatsapp/ sms bij José Praat 06-18209306
 • info@josepraat.nl
 • DM instagram TextielmeteenZiel

Herfstvakantie naai-3-daagse Meer lezen »

Herfstvakantie naai-3-daagse

Naailes, Workshops

Up-cycleworkshop in de Dutch Sustainable fashion week

Het plezier van het maken! Uit je hoofd creatief aan de slag met je handen in de Dutch Sustainable Fashion week.

Voor afgaand aan de Dutch Sustainable Fashion Week wordt er een workshop up-cycle gegeven. In deze workshop ga je creatief aan de slag met zelf meegenomen kledingstukken, die niet meer gedragen worden. Van deze kleding maak je een nieuw item zo zorg je voor een duurzaam gebruik van kleding.

Wat kun je maken:
 • tas
 • van 2 broeken 1 broek maken
 • of heel iets anders. (Bijvoorbeeld een vlek of scheur oppimpen)
 • Er is veel mogelijk..
  • Na afloop heb je een ander bruikbaar item van kleding gemaakt.
Voor wie?
 • Iedereen die graag iets wil doen met slow-fashion.
 • De starter maar ook degene met meer ervaring
 • de creatieveling die graag inspiratie opdoet door met andere te werken.
Praktisch
 • Naaimachines en lockmachine zijn aanwezig
 • Snijresten van stof, rest materiaal zoals bandjes en knopen zijn beschikbaar
 • De workshop wordt gegeven in de basisschool Santa Maria van Lettele vlakbij Deventer
 • Datum: Zaterdag 30 september van 9.30 – 12.00
 • Tarief:
Aanmelden
 • José Praat info@josepraat.nl of mob. 06-18209307

José Praat werkt bij Textiel meteen Ziel en geeft naast creatieve workshops, naailes aan volwassenen en tieners. Zij heeft een achtergrond in de beeldende kunst, mode en onderwijs.

Up-Cycleworkshop in de Dutch Sustainable fashionweek Meer lezen »

Up-Cycleworkshop in de Dutch Sustainable fashionweek

Naailes, Workshops

Sok handpop

Hoe leuk is dat! Van een oude sok een handpop maken. Hoe komt jouw handpop eruit te zien? Elke handpop is uniek en heeft een eigen karakter.

Met behulp van naald en draad, stof, karton en een schaar maak je van een oude sok een handpop. Voor deze workshop neem je zelf een oude sok mee. Alle andere materialen zoals een schaar, karton, stof, textiel, knopen, draad, wol en lijm wordt gezorgd.

Alle materialen voldoen aan de Sustainable Development Goals, SDG, SDG Nederland. Het zijn restmaterialen, recycle, duurzaam.

Meer informatie neem contact op met José Praat. Mobiel 0618209307 of email info@josepraat.nl

Sok handpop Meer lezen »

Sok handpop

Workshops

Workshop boetseren

Kneden, voelen, en ontdekken met klei, wat komt er uit jouw handen? Een draak, hond of een kommetje? Laat je verrassen en ontdek de vele mogelijkheden van klei!

In de kerstvakantie wordt er op maandag 4 januari van 14.00-15.30 een workshop boetseren aangeboden voor kinderen van de basisschool leeftijd. Er wordt gewerkt met echte boetseerklei. “Ontdekken en begrijpen met je handen”.

Er is plaats voor 4 kinderen. Aanmelden bij José Praat, 06-18209307 of info@josepraat.nl

Boetseren kerstvakantie Meer lezen »

Boetseren kerstvakantie

Overige, Workshops

Tekenen kun je leren, het is een vaardigheid.

Jonge kinderen tekenen eigenlijk alles. Kleuters zullen niet snel zeggen dat ze iets niet kunnen tekenen. Het lijkt erop dat de tekenvaardigheid zich tot een jaar of 10 ontwikkeld en dat het daarna stopt. Veel volwassenen tekenen nog op een kinderlijke manier.

De tekenkunst van kinderen staat in verband met de ontwikkeling van de hersenen. In de eerste kinderjaren zijn beide hersenhelften nog niet gespecialiseerd. De hersenhelften gaan geleidelijk al meer met elkaar samen werken. Rond het 10 jaar is dit voltooid. Een kind ervaart in die periode bij het tekenen voortdurend conflicten.

Kinderen van ongeveer 10 jaar worden steeds zelfstandiger en zelfbewuster. Het magisch denken is over en ze gaan de wereld onderzoeken. Ze willen weten hoe dingen in elkaar zitten. Wat tekenen betreft willen ze dingen weergeven zoals ze er in het echt uitzien. Ze tekenen hun lievelingsonderwerpen elke keer weer. Ze proberen de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Als de tekening er niet “echt” uit ziet vinden ze de tekening mislukt. Als een tekening vaak “mislukt” stoppen veel kinderen met tekenen.

Kinderen van die leeftijd hebben veel zelf kritiek. “Het is stom, lelijk, ik kan het niet.” Opmerkingen van ouders of leraren over de gemaakte tekeningen maakt dat kritische kinderen nog kritischer kijken naar hun tekeningen kijken en ze kunnen uiteindelijke stoppen met tekenen. De zelf kritiek komt van het linkerhersenhelft. De linkerhersenhelft zet al haar symbolen in. Ziet de tekening er daardoor kinderlijk uit dan komt ze vervolgens met denigrerende opmerkingen.

Degene die doorgaan met tekenen hebben een manier gevonden om wel in de rechter hersenhelft te komen en te blijven. Sommige mensen vinden dit spontaan maar je kunt die vaardigheden ook aanleren. We leren kinderen tenslotte ook lezen en rekenen.

Om in de rechterhersenhelft te komen en te blijven is: Stil zijn / niet praten een belangrijke voorwaarde. Het zijn vaak rustige en stille kinderen die goed kunnen tekenen. (Zonder gelijk met meditaties en new-age muziekjes te beginnen is “niet praten” een manier om in de rechterhersenhelft te komen.

Sommige mensen vinden het eng om in de rechterhersenhelft te zitten. Het tijdloze gevoel geeft ze het idee dat ze de controle verliezen. Op het moment dat we praten zitten we alweer in de linkerhersenhelft.

Het lukt tegenwoordig niet zo makkelijk om stil te zijn. We zijn druk met van alles en nog wat en daarnaast is er veel afleiding. Door o.a muziek en beeldend werk kunnen we weer in contact komen met de stilte en rust in ons zelf. Als we weer in contact staan met die stilte en rust kunnen we de dagelijkse stress / druk / spanning makkelijker hanteren.

Bron Mona Brookes , Betty Edwards

Ware stilte is niet zonder geluiden, maar zonder gedachten.

Tekenen is een vaardigheid Meer lezen »

Tekenen is een vaardigheid

Workshops

Tekenworkshop voor kinderen

Informatie voor kinderen

“Creatief plezier op papier”. In deze workshop gaan we spelen met lijnen, vlakken, kleuren , tekenen, knippen, plakken en kijken. Een creatief avontuur met tekenen als uitgangspunt. We besteden aandacht aan verschillende technieken en vaardigheden. Vond jij tekenen eerst heel leuk en nu zeg je tegen jezelf, tekenen dat lukt niet meer zo goed, of wil je beter leren tekenen? Zit je op de basisschool? Dan is deze workshop misschien iets voor jou. Het plezier van het maken, daar begint het mee. Ga jij mee op creatief avontuur zodat je onder andere leert om (beter) te tekenen.

Informatie voor ouders / verzorgers

Mijn kennis en ervaring als docent in de beeldende vakken, neem ik mee in deze workshop. Ik heb er vertrouwen in dat iedereen kan tekenen, tot een behoorlijk niveau. (Het is het ontwikkelen van je rechterhersenhelft.) Kinderen leren dit zoveel sneller dan volwassen! Het tekenen geeft ontspanning, zelfvertrouwen en plezier van het maken, dat gun ik vele kinderen. Deze workshop is een eerst try-out om mijn eigen tekenmethode te testen met kinderen die op de basisschool zitten. Meer achtergrond informatie vind je in mijn blog “tekenen is een vaardigheid”. Inspiratie Mona Brookes, Betty Edwards,

De groep is vol met 4 deelnemers. Opgave kan via info@josepraat, of whatsapp 0618209307

Workshop tekenen voor kinderen Meer lezen »

Workshop tekenen voor kinderen

Workshops

Een creatieve schilderworkshop voor kinderen.

Het schilderen van een silhouet op canvas van 25cm bij 25 cm. Stap voor stap word er uitgelegd hoe je een achtergrond maakt met acrylverf van een ondergaande zon. We gaan kleuren mengen, van licht naar donker. Wie weet voegen we wat glitter toe. Daarnaast wordt er uitgelegd wat een silhouet is en hoe je die maakt. (Het silhouet op het voorbeeld is een boom, dit kan ook een dier zijn).

“Het plezier van het maken!”. Dat is het start punt van deze workshop. Wil je toch iets anders schilderen dan kan dat! We werken met acryl verf en achter een schildersezel.

De schilderwerkshop wordt gegeven op verzoek in schoolvakanties

Opgave kan bij José Praat, via de mail info@josepraat.nl whatsapp / sms 06-18209307 op de website kun je meer informatie over mijn activiteiten vinden.

Schilderworkshop silhouet op canvas Meer lezen »

Schilderworkshop silhouet op canvas

Naailes, Workshops

Naaiworkshops en een vilt workshop

Kinder-naaiworkshops wordt gegeven op leeftijd vanaf 8 jaar. De stoffen die gebruikt worden zijn rest stukken of recycle textiel / kleding. De workshops vinden plaats in mijn Atelier. Als voorbeeld zie je een lippen etui en een slaapmasker. Het uitgangspunt is “Het plezier van het maken!”, als kinderen eigen ideeën hebben dan is dat mogelijk. Je geeft je op per workshop, aan het eind van de workshop heb je een project af.

De workshop “toverbal” vilten. Met gekleurde schapen wol, water en zeep wordt er een toverbal gemaakt. Het plezier van het maken, spelen met gekleurde laagjes.

Opgave kan bij José Praat, via mail info@josepraat.nl, whatsapp / sms 06-18209307 op de website kun je meer informatie over mijn activiteiten vinden.

Kerstvakantie kinderworkshops GEANNULEERD Meer lezen »

Kerstvakantie kinderworkshops GEANNULEERD

Scroll naar boven