‘Het plezier van het maken!’ Op maandag 17, dinsdag 18 en woensdag 19 februari 2025 wordt er een workshop gegeven voor Tieners. Op deze 3 ochtenden kun je aan de gang met stof en de naaimachine.
Iedereen is welkom, van beginners tot gevorderden.
Beginners leren eerst de naaimachine gebruiken en gaan dan verder met één of meerdere van de voorbeeldprojecten: je eigen (up-cycle) tas, kussenhoes, rits-etui, borduren op de gewone naaimachine
Gevorderden kunnen werken aan een flare-broek zonder zakken, een sweater, hoodie of een eigen project
Overige wil je eigen kleding up-cyclen dan ben je natuurlijk ook welkom, als beginner en gevorderde
Voor wie?
De naai-3-daagse is geschikt voor zowel de beginner als de gevorderden. De details van een project bespreken we afhankelijk van de ervaring. Jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen meedoen.
Let op: Ik raad jongeren aan een haalbaar project te kiezen, afhankelijk van de ervaring met de naaimachine. Daarin zal ik adviseren als het nodig is. Ontspannen bezig zijn is het uitgangspunt. Na 3 ochtenden zijn de projecten afgerond. Mocht dit anders lopen dan kunnen we overleggen na deze naai-3-daagse. Het komt nu eenmaal voor dat niet alles volgens plan verloopt als je bezig bent aan een naaiproject.
Praktisch
Waar : Locatie is in de buurt van Lettele.
Tijd : 9.30-11.30
Wanneer: maandag, dinsdag en woensdagochtend 17, 18 en 19 februari
Naaimachine zijn aanwezig
Stof is aanwezig voor gebruik, dit zijn snij-restanten, duurzaam gebruik van materiaal.
Kunstproject met lokale wol. Community based project
Verbinding doormiddel van een creatief project voor en met het dorp.
Er waren schapen... stond vroeger op het leesplankje (1900)
Nu staat het op de muur in de hal van de oude basisschool aan de Oerdijk. Nu staan we weer op een punt waarbij er een nieuwe basisschool op een nieuwe plek in het dorp komt. Naar aanleiding van deze woorden is het idee ontstaan om een kunstwerk te maken. Het kunstwerk wordt een “verbinding” waar vele handen aan werken.
Handendie creëren en het laten ontstaan van vormen, productenen voorwerpen.Het plezier van het maken!
Materiaal
Schapenwol van schapen die gelopen hebben in of vlakbij Lettele.
De vachten zijn inmiddels gebracht door een lokale boer.
De makers
Mensen van alle leeftijden die een verbinding hebben met Lettele.
Een kunstwerk gemaakt met alle generaties in het dorp.
Iedereen kan een bijdrage leveren. In de vorm van individuen, verenigingen, groepen, buurten etc.
Techniek
Nat en droog vilten van de gekaarde schapenwol.
Vorm
Bollen, strengen en cirkels vilten van schapenwol.
De gevilte bollen en strengen worden uiteindelijk gemaakt tot een kunstwerk waar de gevilte schakels de verbinding zijn. Alle onderdelen worden met elkaar verbonden tot 1 kunstwerk.
Educatie
De meesten schapen worden geschoren, een schapenvacht kun je wassen, kaarden en dan vilten.
De meeste schapenvachten worden vernietigd.
Bewust zijn wat je kan met schapenwol.
Sociale verbinding tussen verschillende generaties en personen.
Samen creëren.
Mijn eigen inbreng
Zorgen voor gewassen schapenwol.
De techniek van het kaarden van de wol voordat je kan gaan vilten.
Uitleggen van de techniek van het vilten
Het geven van de vilt workshops op diverse locaties in om Lettele
Zorgen voor zeep en materiaal voor het natvilten en de naalden voor het droog vilten
Het uiteindelijke kunstwerk maken door de lossen onderdelen te verbinden. “Iets in de vorm van een waterval” met gevilte schakels en bollen.
Waar komt het definitieve kunstwerk, wat gaat ermee gebeuren uiteindelijk?
Oude school aan de Oerdijk?
Hangt in het speelbos buiten?
Na het tentoonstellen wordt het in stukjes opgedeeld krijgt iedere inwoner er weer een stukje van het kunstwerk in de vorm van…?
Hoe leuk is dat! Van een oude sok een handpop maken. Hoe komt jouw handpop eruit te zien? Elke handpop is uniek en heeft een eigen karakter.
Met behulp van naald en draad, stof, karton en een schaar maak je van een oude sok een handpop. Voor deze workshop neem je zelf een oude sok mee. Alle andere materialen zoals een schaar, karton, stof, textiel, knopen, draad, wol en lijm wordt gezorgd.
Alle materialen voldoen aan de Sustainable Development Goals, SDG, SDG Nederland. Het zijn restmaterialen, recycle, duurzaam.
Meer informatie neem contact op met José Praat. Mobiel 0618209307 of email info@josepraat.nl
Elke laatste woensdag van de maand stel ik mijn Atelier open. Een open werkplaats voor kinderen die creatief aan de slag willen of specifiek dingen willen leren op beeldend gebied. Het is voor kinderen rond de basisschool leeftijd van 4 tot 14 jaar. Het zelf maken en ontdekken wat de mogelijkheden zijn op creatief gebied dat is het uitgangspunt. Er zijn mappen in mijn atelier met vele mogelijkheden en voorbeelden om te maken. Je mag materialen of technieken combineren. Er is geen vaste opdracht. Iedereen is bezig met datgene wat hij het liefst doet op zijn eigen unieke wijze.
Natuurlijk kun je met een vraag komen hoe je iets maakt. Wie weet komen we er samen uit.
Wat is er mogelijk?
tekenen, schilderen, knippen, plakken, breien, haken, weven, borduren, stof (geen naaimachine, naaimachines zijn voor de vrijdaglessen) , volgens mij ben ik ook dingen vergeten. Het is te veel om op te noemen.
Op aanvraag is er creatief open Atelier
Voorwaarden
Creatief plezier hebben met materialen.
Alles wat je pakt in het atelier wordt netjes, schoon achtergelaten , op de juiste plek.
Maximaal 4 deelnemers, van te voren aan melden.
Tijd
Tarief
Data wo
Aanmelden kan via een bericht naar 0618209307, info@josepraat, neem contact op als je meer wil weten. Creatieve groet José Praat
Kneden, voelen, en ontdekken met klei, wat komt er uit jouw handen? Een draak, hond of een kommetje? Laat je verrassen en ontdek de vele mogelijkheden van klei!
Een workshop boetseren aangeboden voor kinderen van de basisschool leeftijd. Er wordt gewerkt met echte boetseerklei. “Ontdekken en begrijpen met je handen”.
Er is plaats voor 4 kinderen. Aanmelden bij José Praat, 06-18209307 of info@josepraat.nl
“Ware stilte is niet zonder geluiden, maar zonder gedachtes”
Wil jij rust in je hoofd en lichaam?
Ontspannen…
In deze workshop maak je kennis met verschillende manieren / technieken om te ontspannen. Deze kun je op een eenvoudige manier door de dag heen, 24/7, toepassen. Je bent er niet veel tijd aan kwijt. Een paar minuten. Het heeft te maken met “aandacht”, “mind-set”.
Inhoud workshop
Theoretische achtergrond en informatie, om te begrijpen hoe het werkt.
Eenvoudige oefeningen, vanuit de Quantum Touch (www.qtouch.nl)
Oefeningen om bij “jezelf” te blijven, in je eigen innerlijke unieke kracht.
De wisselwerking op verschillende energieniveaus: emotioneel (gevoel), fysiek (lichaam), mentaal (denken), geest (=ziel, unieke “zelf” genoemd)
Touch for health / kinesiologie
Energie laten stromen, door je handen en lichaam. (o.a Jin Shin Jyutsu)
Doel van de workshop
Je kunt de technieken toepassen bij jezelf en bij anderen. Je neemt het mee, je hebt het altijd bij je!
Ga ervaren wat en hoe “energie” werkt op een positieve manier.
Rust in je hoofd, ontspannen van het lichaam. Daardoor voel je je beter.
In je eigen unieke kracht staan.
Kennis maken en toepassen van een holistische werkwijze.
De workshop bestaat uit 4 bijeenkomsten, vier weken achter elkaar op een avond. Daarna is er 2X een terugkom moment. Deze terugkom moment zorgen ervoor dat je de technieken bijhoudt en bieden mogelijkheid voor uitwisseling van ervaringen. Deze avonden zijn geheel vrijblijvend. Investering
Neem je oude (spijker) broek mee naar deze workshop en maak op een creatieve wijze van een oude broekspijp een tas. Je gaat op een speelse creatieve manier aan de slag met draad en naald. Je kunt kiezen uit verschillende soorten stof, knopen, bandjes en gebruik maken van een naaimachine. ‘Het plezier van het maken!’ is het uitgangspunt.
Zo kun je bijvoorbeeld van een reep stof een bloem maken. Of door de stof expres te laten rafelen veren maken. Wie weet kom je wel op andere ideeën. Alle materialen zijn duurzaam, zoals oude kleding, of snijafval. Ga jij ontdekken wat je kunt maken met materiaal dat anders weg werd gegooid?
Een weetje: Kleding / textiel is, na aardolie, de meest vervuilende industrie op aarde. Dat komt omdat er veel te veel kleding wordt gemaakt. Daarnaast is kleding een wegwerpartikel geworden. Wil je iets kleins bijdragen aan het milieu? Koop minder kleding en als je kleding koopt ga dan voor tweedehands. Of ontdek hoe jij je kleding kan op-pimpen. Meer weten over de de vervuiling van de mode industrie? Zie deze link duur goed.
Alle materialen voldoen aan de Sustainable Development Goals, SDG, SDG Nederland. Het zijn restmaterialen, recycle, duurzaam.
Voor wie is deze workshop? Kinderen en jongeren in de leeftijd van de basisschool groep 4 tot 8, jongeren en volwassen
Jonge kinderen tekenen eigenlijk alles. Kleuters zullen niet snel zeggen dat ze iets niet kunnen tekenen. Het lijkt erop dat de tekenvaardigheid zich tot een jaar of 10 ontwikkeld en dat het daarna stopt. Veel volwassenen tekenen nog op een kinderlijke manier.
De tekenkunst van kinderen staat in verband met de ontwikkeling van de hersenen. In de eerste kinderjaren zijn beide hersenhelften nog niet gespecialiseerd. De hersenhelften gaan geleidelijk al meer met elkaar samen werken. Rond het 10 jaar is dit voltooid. Een kind ervaart in die periode bij het tekenen voortdurend conflicten.
Kinderen van ongeveer 10 jaar worden steeds zelfstandiger en zelfbewuster. Het magisch denken is over en ze gaan de wereld onderzoeken. Ze willen weten hoe dingen in elkaar zitten. Wat tekenen betreft willen ze dingen weergeven zoals ze er in het echt uitzien. Ze tekenen hun lievelingsonderwerpen elke keer weer. Ze proberen de werkelijkheid zo goed mogelijk te benaderen. Als de tekening er niet “echt” uit ziet vinden ze de tekening mislukt. Als een tekening vaak “mislukt” stoppen veel kinderen met tekenen.
Kinderen van die leeftijd hebben veel zelf kritiek. “Het is stom, lelijk, ik kan het niet.” Opmerkingen van ouders of leraren over de gemaakte tekeningen maakt dat kritische kinderen nog kritischer kijken naar hun tekeningen kijken en ze kunnen uiteindelijke stoppen met tekenen. De zelf kritiek komt van het linkerhersenhelft. De linkerhersenhelft zet al haar symbolen in. Ziet de tekening er daardoor kinderlijk uit dan komt ze vervolgens met denigrerende opmerkingen.
Degene die doorgaan met tekenen hebben een manier gevonden om wel in de rechter hersenhelft te komen en te blijven. Sommige mensen vinden dit spontaan maar je kunt die vaardigheden ook aanleren. We leren kinderen tenslotte ook lezen en rekenen.
Om in de rechterhersenhelft te komen en te blijven is: Stil zijn / niet praten een belangrijke voorwaarde. Het zijn vaak rustige en stille kinderen die goed kunnen tekenen. (Zonder gelijk met meditaties en new-age muziekjes te beginnen is “niet praten” een manier om in de rechterhersenhelft te komen.
Sommige mensen vinden het eng om in de rechterhersenhelft te zitten. Het tijdloze gevoel geeft ze het idee dat ze de controle verliezen. Op het moment dat we praten zitten we alweer in de linkerhersenhelft.
Het lukt tegenwoordig niet zo makkelijk om stil te zijn. We zijn druk met van alles en nog wat en daarnaast is er veel afleiding. Door o.a muziek en beeldend werk kunnen we weer in contact komen met de stilte en rust in ons zelf. Als we weer in contact staan met die stilte en rust kunnen we de dagelijkse stress / druk / spanning makkelijker hanteren.
De wol van deze producten is afkomstig van een kudde schapen die het duurzame onderhoud doet van een een gebied bij Terneuzen. De herder van deze Rijnlamschapen gaat met pensioen. Voor hem werd een passend afscheidscadeau gezocht. Als Textiel met een Ziel kreeg ik deze vraag voorgelegd en na enig brainstormen kwamen we op het idee om van de wol een bodywarmer en een aantal sjaals te vilten. Het wassen van de ruwe wol, het kaarden en tenslotte het vilten en afmaken van de bodywarmer is allemaal handwerk. In dit soort projecten kan ik mijn liefde en aandacht kwijt. Ieder item is uniek en met veel zorg tot stand gekomen. Lees het verhaal over het wassen van de wol in deze blog. Het vilten heb ik in deze blog beschreven.
Voordat je kan beginnen met het vilten ga je de wol “kaarden”. Met de kaarden zorg je ervoor dat alle wol vezels in dezelfde richting wijzen. Na het kaarden kun je starten met het vilten. Wat heb je nodig voor het natvilten?
Je vilt op een ondergrond van bubbelplastic of een rietenmat. De maat van het bubbelplastic is aan de beide uiteinde ongeveer 40cm groter. Je legt plukken wol op de bubbelplastic. Het hangt van het soort wol af hoe dun, zwaar en stevig de lap gaat worden. Hoe meer lagen wol hoe dikker de vilten lap. Ik heb gebruik gemaakt van een dunnen katoenen stof (kaasdoek), om op de vilten, omdat ik graag een soepele lap wilde hebben. Na een laag wol op het bubbelplastic is er een dunne katoenenstof over de plukken wol heen gelegd. Vervolgens is er op de stof nog een laag van plukken wol gelegd. De richting van de plukken wol is afgewisseld zodat de wol vezels goed in elkaar kunnen grijpen, maar ook dat de vezels door de open geweven stof kunnen grijpen.
Olijfzeep ongeveer 10gram op 500/750ml warm water. Goed stevig roeren (met een klopper), laten staan voor een paar minuten en dan nog een keer stevig door roeren. Giet dit mengsel in een plantenspuit. De olijfzeep die gebruikt is komt bij de zijdewinkel vandaan en is ecologisch.
Maak de wol nat met de plantenspuit. De uiteinde van het bubbelplastic sla je voorzichtig over de wol. Vervolgens rol je het bubbelplastic stevig op. Rol er een handdoek omheen en begin met rollen. Dit doe je met een lichte druk uit te oefenen op de rol . Na ongeveer 5 minuten rol je de bubbelplastic open en ga je voorzichtig kijken hoe je werkstuk er uit ziet. Je kunt stukjes wol verplaatsen door te schuiven, til de wol niet op dan onderbreek je het vilt proces.
Vervolgens rol je het weer op en ga veder met het vilten. Rollen en kneden, steeds met iets meer druk. Na een minuut of 7 á 10 ga je weer kijken. Let op wissel van kant bij het oprollen. Beide kanten moeten gevilt worden.Hoe langer je vilt, hoe compacter en kleiner de lap wordt.
Het vilt proces
Bodywarmer vilten
Ik ben gestart met het maken van een proeflap van vilt. De wol die gebruikt is komt van het Rijnlamschaap de vraag was of ik daar iets mee kon maken. De wol van het Rijnlamschaap is zeer wisselend in vezelstructuur, dat zie je terug bij het vilten. Hoe zie je dat terug? Sommige stukken zijn heel dik andere heel dun gevilt, daarbij vilt de ene pluk makkelijker dan de andere pluk. In de proeflap kwam ik uit op 30% krimp. Vervolgens heb ik patroon getekend 30% groter dan de maat. Deze heb ik van dunnen stof gemaakt, omdat de vilten lap anders veel te stug en te zwaar wordt voor een bodywarmer. Je kunt ook heel goed op zijde vilten dit is o.a .verkrijgbaar bij de zijdewinkel.
Bodywarmer vilten
De afwerking van de bodywarmer bij de schoudernaden en de randen is gedaan met droogvilten. Bij het droogvilten gebruik je een speciale naald. Je kunt een lap met de techniek van het droogvilten altijd bij werken. Voor het draag comfort zijn er splitten aan de zijkanten bodywarmer geknipt. De sluiting is gemaakt van een reststuk leer, vastgezet met de naaimachine.
De bodywarmer heb ik zoveel mogelijk uit één stuk gevilt. De keus hiervoor is dat ik graag beide voorpanden ongeveer van dezelfde dikte wilde hebben en daarnaast heb je te maken met krimp tijdens het vilten. De vacht van het Rijnlamschaap, heeft verschillende kwaliteiten vezels en op deze manier is het is stevig gelijkmatig product. De olijfzeep komt bij de zijdewinkel vandaan. Waar je ook zijde kan kopen om op te vilten. https://www.zijdewinkel.nl/
Deze website gebruikt cookies. Wij slaan geen persoonlijke gegevens op.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.